Multe dintre problemele cu care se confrunta proprietarii de cai sunt in stransa legatura cu dentitia cailor. Pentru a preveni, diagnostica si solutiona anumite afectiuni dentare vom raspunde in cele ce urmeaza la mai multe intrebari despre Stomatologia Cailor!!!
Calul este un ierbivor cu o dentitie puternica. Alcatuita din: Incisivi, canini, premolari si molari(masele). Exista o dentitie temporara (de lapte) si una permanenta!
Caii au: 12 incisivi; 4 canini (in general la Armasari dar exista si iepe cu colti); 24 masele (molari si premolari).
Incisivi sunt cei din fata care se observa la prima vedere. Ei se impart in trei grupuri dupa locul pe care il ocupa pe maxilarul superior sau pe mandibula: 2 incisivi din mijloc se numesc clesti, incisivii din dreapta si cel din stanga clestilor se numesc mijlocasi iar ceilalti doi unul pe o parte si pe celalalta a mijlocasilor se numesc laturasi.
Canini apar in special la Armasari dupa varsta de 4,5 - 5 ani !
Maselele sau premolari si molarii sunt in numar de 24.
Structura dintelui:
Un dinte este format din trei straturi: smalt, cement si dentina.
Toate cele amintite mai sus au scopul de a ne infatisa cateva notiuni de baza asupra dentitiei pentru a intelege mai bine cele ce vor urma a fi spuse despre importanta ingrijirii si pilirea dintilor la cai.
Verificarea dentitiei trebuie efectuata cel putin o data pe an la caii care stau mai mult pe pasune si o data la 6 luni la caii care sunt tinuti in boxe. Inspectia cavitatii bucale este o rutina la orice cunsult general al Calului.
Problemele Stomatologice nu tin numai de Varsta inaintata!
Chiar si la caii tineri in perioda schimbarii dentitiei(1,5-5 ani) pot aparea probleme destul de serioase.
Capele sau Capacele premolarilor raman de la dintii de lapte ,deasupra premolarilor definitivi. Acestea trebuie indepartate!
Dintele de lup este un premolar rudimentar de dimensiuni mici 1-2 cm care apare in fata premolarilor de obicei in primul an de viata si de cele mai multe ori zabaluta se loveste de acesta si creaza disconfort calului in timpul antrenamentului. Numarul Dintilor de lup variaza de la zero la 4.adica la unii cai nu apare nici unul iar uni poat avea unul ,doi ,trei sau patru (doi sus si doi jos). Exista situatii cand dintele de Lup este prezent dar nu sparge mucoasa gingivala si sta ascuns si astfel zabaluta se loveste de acesta si provoaca dureri calului care un mai asculta de calaret stand mai tot timpul cu caul pe sus. Descoperirea acestora se face prin palparea gingiei din spatiul interdentar. Dintele de lup se extrage obligatoriu.
Brevignatismul - (ciocul de papagal) este definit prin maxilarul superior este mai lung decat mandibula si incisivi superiori calca in fata si peste incisivii mandibulei.
Prognatismul (gura de maimuta sau gura de scroafa) -definit prin incisivii mandibulei situati rostral fata de cei ai maxilarului din cauza mandibulei care este mai lunga. Aceasta anomalie genereaza ciocuri dentare !!
Crestele maselelor - sunt cel mai des intalnite neregularitati pe suprafata de tocire a maselelor. Acestea reprezinta tocire neregulata.Crestele maselelor lezioneaza mucoasa bucala de la nivelul obrajilor.pot apare rani si pe limba care se complica cu stomatita gangrenoasa (la caii batrani). Crestele de niveleza cu pila dentara!
Ciocuri dentare - apar la primii premolarii superiori sau inferiori.
Chisti de Eruptie - sunt cresteri in volul ale osului mandibular observabile ventral si dorsolateral pe maxilar.Acesti chisti apar intre 3 si 4 ani fiind generati de presiunea molarului permanent care se pregateste de eruptie. Chistul de eruptie se evalueaza si se confirma radiologic. Acestia dispar in 6 luni un an. Exista insa si situatii cand acest chist de poate infecta si chiar sa fistulizeze in exterior.
Principalele semne care va pot indica necesitatea unui examen stomatologic: Calul se opreste brusc cand bea apa si apoi revine cu sfiala.(aceasta manifestare nu este obligatorie).
Retinerea resturilor de furaje in cavitatea bucala care se pot observa cum pica din gura cand acesta mananca concentratele sau bea apa. Simptom numit "magazie".
Calul tine capul pe sus la antrenamente (fara un motiv legat de partea de echipament, antrenor, calaret) sau capul pe o parte.
Calul un are o stare de intretinere buna chiar daca primeste o ratie corespunzatoare si este deparazitat periodic!
Concluzie. Problemele dentare la caii tineri cat si la cei in varsta creeaza disconfort la antrenament si pot periclita performanta, influenta sanatatea calului prin leziunile bucale prezente si chiar starea generala. Toate aceste probleme pot fi evitate sau tratate stomatologic. Un veterinar specializat in cai care cunoaste anatomia si perioadele de eruptie dentara la caii tineri, poate rezolva si prevenii eventuale afectiuni stomatologice.
Dr. Dragos Petrache Clinica EQVINE VET